Zoek een nascholing
Je bent hier:   Moeilijke lezers? Praktische lessuggesties

Moeilijke lezers? Praktische lessuggesties

Je hebt in je lessen vaak ‘moeilijke lezers’. Moeilijke lezers zijn lezers die praktische moeilijkheden hebben met lezen, meestal vanwege een andere moedertaal, maar niet noodzakelijk. Tijdens deze workshop ervaar je hoe je in de praktijk aan de slag kan met activerende werkvormen die leesvaardigheid bevorderen en leesplezier stimuleren.

Programma

Meer en meer scholen begrijpen het belang van leesbevordering en zetten in op een volwaardige behandeling van boeken en op leesplezier.

Hoewel leesbevordering in toenemende mate aandacht krijgt, komen er ook steeds uitdagingen bij. Zo groeit het aantal kinderen en jongeren die in het onderwijs terecht komen met een taalachterstand. In de eerste plaats denken we hierbij aan een anderstalig doelpubliek, maar er zijn ook Nederlandstalige kinderen die thuis een taalachterstand hebben opgelopen en daardoor moeite hebben om teksten te lezen en te begrijpen.

Voor deze groep is lezen vaak een frustrerende bezigheid en wanneer ze plaatsvindt in de klas kan het zelfs beangstigend zijn.

Het zijn deze “moeilijke lezers” die we extra kunnen motiveren met behulp van activerende werkvormen.

In deze sessie gaan we meteen aan de slag en komen manieren aan bod om mensen met leesmoeilijkheden over de streep te trekken.

Lezen in de klas hoeft lang niet beperkt te blijven tot werken aan leesvaardigheid. Met tekstmateriaal kunnen ook alle andere vaardigheden aangesproken worden en op die manier kun je als leraar op regelmatige basis boeken in de les binnenbrengen. Leesplezier wordt daarbij nooit uit het oog verloren.

Doelstellingen

De deelnemers

-    verwerven inzichten en vaardigheden om bij (taalzwakke) kinderen op een activerende manier taalvaardigheid te stimuleren;

-    kunnen activerende, talige activiteiten rond lezen bedenken, voorbereiden en uitvoeren;

-    reflecteren op de eigen lespraktijk;

-    vinden manieren om met tekstmateriaal te werken aan alle taalvaardigheden.

Doelgroep

Leerkrachten Nederlands eerste en tweede graad s.o.

Begeleiding

Margot Van Dingenen

 

 

Praktisch

Cursuscode: 17/NED/007A


Jouw bijdrage: 55 EUR.
Inlichtingen bij: Saskia Stuyven, 03 265 46 86, saskia.stuyven@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
maandag 19 maart 2018 13:30u 16:30u Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Het Brantijser, St.-Jacobsmarkt 9-13, 2000 Antwerpen


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen