Zoek een nascholing
Je bent hier:   Reageren op agressie-incidenten in het s.o.: een praktijkgericht stappenplan - nieuwe datum - via afstandsonderwijs

Reageren op agressie-incidenten in het s.o.: een praktijkgericht stappenplan - nieuwe datum - via afstandsonderwijs

Meer concrete info over het verloop van deze nascholing via afstandsonderwijs vind je zo snel mogelijk op deze pagina.

Deze nascholing is een herwerking van de nascholing Agressief gedrag van leerlingen en ouders die in het verleden werd aangeboden door CNO.

Agressief gedrag: het komt vaak onverwacht en in ieder geval nooit op het goede moment. Agressie komt niet alleen van leerlingen, soms gaat het om agressief gedrag door ouders of collega’s. Soms kom je in een escalatie terecht, die je maar moeilijk kan keren. Of het nu over verbale, psychologische of fysieke agressie gaat, ernstige of eerder subtiele incidenten, in de klas, op de speelplaats, aan de schoolpoort,… : de impact ervan kan groot zijn.

Hoe kan je best reageren? Wat zeg je (niet)? Wat met lichaamstaal? Hoe zorg je ervoor dat je je kalmte bewaart? Wat met omstaanders?

Focus van deze cursus is het moment van het agressie-incident. We overlopen stap voor stap mogelijkheden, aandachtspunten en valkuilen. De eerste dag geeft je de basis mee, op de tweede dag gaan we aan de hand van je eigen ervaringen de diepte in.

Programma

  • Twee soorten agressie, het fysiologisch verloop van een agressie-incident, impact ervan op dader én op jezelf: een korte update.
  • Strategieën om efficiënt te reageren op het moment van het agressieve gedrag. Komen aan bod: kalmeren, confronteren en ontmijnen, zowel met woorden als lichaamstaal. We hebben daarbij ook oog voor veiligheidstips in extreme situaties.
  • Hoe kunnen collega’s elkaar tijdens een agressie-incident ondersteunen?
  • Emoties (voor, tijdens en na de feiten): eigen emoties van onmacht, angst, kwaadheid,… onder controle houden.

Op lesdag 1 overlopen we het stappenplan. Dag 2 is een terugkomdag, die dit verder uitdiept op basis van je eigen ervaringen.

Werkwijze

Korte theoretische inleidingen en oefeningen wisselen elkaar af. Daarbij wordt zo goed mogelijk aangesloten op de eigen ervaringen van de cursisten. De verschillende reactiestrategieën worden aangeleerd via inleefoefeningen en rollenspel in kleine groepjes.

Doelstellingen

Na deze cursus:

  • voel je je sterker en veiliger in de omgang met leerlingen en ouders;
  • heb je inzicht in hoe een agressie-incident zich ontwikkelt;
  • kan je een aantal effectieve reactiestrategieën hanteren in geval van agressief gedrag;
  • kan je makkelijker rustig blijven in confrontatie met agressief gedrag;
  • kan je kritisch reflecteren over je eigen handelen bij agressie.

Doelgroep

Alle personeelsleden secundair (ook buitengewoon) onderwijs.

Begeleiding

Hilde Leonard, zelfstandig nascholer, gespecialiseerd in omgaan mét en voorkomen vàn allerlei vormen van ‘moeilijk’ gedrag van kinderen en jongeren en het versterken van sociale vaardigheden, auteur van twee boekjes over agressie in resp. onderwijs en jongerenwerk. Zij is initiatiefnemer van het Vormingsnetwerk Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet op school.

Praktisch

Deze cursus loopt over 2 dagen.

Cursuscode: 19/SEB/002A

Lesdag 2 van deze nascholing was oorspronkelijk gepland op 30/03/2020, maar kon toen niet plaatsvinden omwille van de coronamaatregelen. Lesdag 2 van deze nascholing wordt nu aangeboden via afstandsonderwijs op 23/04/2020. Opnames en digitaal materiaal blijven tot één maand na datum beschikbaar.


Jouw bijdrage: 242 EUR.
Inlichtingen bij: Carolyn Smout, 032652973, carolyn.smout@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
maandag 27 januari 2020 09:00u 16:00u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 202 (tweede verdieping)
donderdag 23 april 2020 09:00u 16:00u via afstandsonderwijs


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen