Je bent hier:
CanSat: Lanceer je satelliet in een blikje - AFGELAST
CanSat: Lanceer je satelliet in een blikje - AFGELAST
De leerlingen maken een satelliet in een blikje. De ‘Primary Mission’ omvat het meten van temperatuur en druk, een veilige landing van de satelliet en het ontvangen van de data in een grondstation tijdens de vlucht. De ‘Secondary Mission’ bedenken ze zelf en is bovendien het onderwerp van een nationale wedstrijd. De CanSat wordt met een raket tot enkele honderden meters in de lucht gelanceerd. Het team presenteert hun project en hun resultaten aan een jury van experten. De winnaar van de Belgische competitie gaat naar de Europese lancering.
De projectorganisatie voorziet in uitgebreide ondersteuning van deelnemers (zowel de leerlingen als de leraren) en dekt alle kosten. Deelname is volledig gratis.
Programma
Tijdens de nascholing wordt het project zowel inhoudelijk (concept, primaire missie, secundaire missie, vaardigheden, te bereiken doelen) als praktisch (tijdschema, budget, team samenstelling, inschrijvingen, hardware, logistiek, ondersteuning door de organisatie) toegelicht. Tevens worden voorbeelden van secundaire missies gerealiseerd door andere scholen getoond.
Je maakt enkele oefeningen om luchtdruk en temperatuur te meten met Raspberry Pi. Je ontwerpt en test een parachute.
Er wordt afgesloten met een brainstorm: Waarom zou je wel of niet meedoen? Welke ondersteuning kunnen wij extra aanbieden? Is dit een goede invulling van STEM? Welke lesuren gebruik je? Welke minimumdoelen bereik je? Wat zijn de uitdagingen bij deelname? Hoe kan je een CanSat team best leiden en motiveren? Welk idee is haalbaar voor beginnersteams? Kan je op je school een multidisciplinaire groep van begeleidende leerkrachten samenstellen?
Doelstellingen
Na het volgen van de nascholing
- maak je kennis met het project in detail (inhoudelijk, pedagogisch en praktisch) zodat je goed kan inschatten of je kan/wil deelnemen en hoe je dat zou aanpakken op je school;
- doe je inspiratie op voor de secundaire missie;
- maak je kennis met de tools en werkwijze van de primaire missie, zodat je je comfortabel voelt voor de begeleiding van een CanSat-team: metingen die aangestuurd worden door een Raspberry Pi + ontwerp van een parachute als landingstool;
- doe je inspiratie op via de input van andere leerkrachten, je maakt kennis met andere geïnteresseerden. Het competitieve aspect van CanSat is bijkomstig en je kan tijdens deelname uitwisselen met andere teamleiders.
Doelgroep
Leraren wetenschappen, ICT, aardrijkskunde, STEM, Engels (en communicatievakken) van de derde graad doorstroom en dubbele finaliteit
Begeleiding
Pieter Mestdagh werkt bij ESERO Belgium als coördinator voor de Vlaamse Gemeenschap. Hij is master in de biologie, rondde een lerarenopleiding af en werkt sinds 2014 in educatie astronomie en ruimtevaart (ESERO en volkssterrenwacht). Tevens is hij ook lesgever astrobiologie.
Praktisch
Deze nascholing is afgelast. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Mee te brengen door cursist
opgeladen laptop
Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.