Zoek een nascholing
Je bent hier:   Kernwapens: terug van weg geweest?

Kernwapens: terug van weg geweest?

Er zijn twee existentiële gevaren voor de mensheid: de opwarming van de aarde en kernwapens. Velen, en zeker onze jongeren, zijn zich meer bewust van de milieuproblematiek dan van het gevaar van atoomwapens. De oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande nucleaire dreiging heeft veel mensen naar de apotheker doen lopen voor jodiumtabletten. Ook jongeren stellen zich vragen over het nucleaire gevaar. In deze nascholing krijg je de nodige basiskennis en een interactieve werkvorm aangereikt om samen met je leerlingen uit de derde graad aan de slag te gaan rond de problematiek van kernwapens.

Programma

Het programma bestaat uit twee delen.
Een lezing door kernwapenexpert Prof Tom Sauer (UAntwerpen) bezorgt je een stevige portie kennis over het gevaar van kernwapens.
In een tweede, pedagogisch luik ontdek je hoe je over deze problematiek op een educatief verantwoorde wijze met je leerlingen aan de slag kan gaan. Medewerkers van de vredesorganisaties Pax Christi Vlaanderen en Vrede vzw delen hun praktijkervaring met workshops in scholen (schooljaar 2021-2022 en 2022-2023) en bieden je ideeën en lesmateriaal aan.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing:

  • weet je meer over kernwapens, de geschiedenis van de bom en de verspreiding ervan, de (gepercipieerde) voordelen zoals afschrikking en nadelen van kernwapens, en heb je een blik op de toekomst;
  • breng je deze problematiek op een educatief verantwoorde wijze aan bij je leerlingen uit de derde graad;
  • beschik je over materiaal om mee aan de slag te gaan in je klas.

Doelgroep

De nascholing is bedoeld voor alle leerkrachten in de derde graad die de problematiek van kernwapens kunnen inpassen in hun lessenpakket, zoals leerkrachten geschiedenis, godsdienst, fysica, chemie en leerkrachten die werken aan competenties inzake exacte wetenschappen en technologie, burgerschapscompetenties en historisch bewustzijn.

Begeleiding

Tom Sauer is hoogleraar Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen, gespecialiseerd in onderzoek over kernwapens. Hij publiceerde een negental boeken, tientallen academische artikelen over het onderwerp, alsook meer dan 250 opiniestukken.

Nele Decock is een enthousiaste medewerker Educatie & Leren bij Pax Christi Vlaanderen. Door de jaren heen ontwikkelde ze een grote expertise op het gebied van (faciliteren van) groepsprocessen. Nele werkte het educatief traject rond kernwapens mee uit en weet als geen ander hoe leerlingen te enthousiasmeren rond deze thema’s.

Merel Selleslach behaalde haar diploma internationale betrekkingen aan de Université Libre de Bruxelles. Ze was betrokken bij UNHCR België en werkt als bewegingsmedewerker bij Pax Christi Vlaanderen. Merel organiseert activiteiten en verzamelt kennis en expertise rond ontwapening, o.a. kernwapens en autonome wapens.

Praktisch

Cursuscode: 22/GES/041A

Cursusmateriaal inbegrepen


Jouw bijdrage: 66 EUR.
Inlichtingen bij: Reinhilde Mampuys, 03 265 46 82, reinhilde.mampuys@uantwerpen.be

Datum Beginuur Einduur Locatie
woensdag 8 maart 2023 09:30u 12:30u Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 201 (tweede verdieping)


Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.

Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen