Je bent hier:
Microscopie van spieren en botten
Microscopie van spieren en botten
Misschien kijk je nu wel met een andere blik naar stoofvlees, kippenboutjes en gerookte ham?
Programma
In de 2de graad vinden we bij de leerplannen verschillende suggesties voor (microscopie)practica van spierweefsel en beenweefsel. Na een korte inleiding over het microscopisch beeld van dwarsgestreept spierweefsel, hartspierweefsel en gladde spiercellen maken de deelnemers tijdelijke, gekleurde preparaten van dwarsgestreept spierweefsel en hartspierweefsel. Gladde spiercellen zijn moeilijk in tijdelijke preparaten te tonen en zullen in vaste, gekleurde preparaten bekeken en geanalyseerd worden. We bestuderen en vergelijken ook vaste preparaten van beenweefsel en kraakbeenweefsel, met aandacht voor het proces van beenvorming.
We besteden eveneens aandacht aan het didactische aspect. Hoe organiseer je op een efficiënte wijze een microscopiepracticum, wat is haalbaar met leerlingen en hoe evalueer je de praktische vaardigheden die horen bij een microscopiepracticum?
Doelstellingen
De deelnemers kunnen
- tijdelijke preparaten van dwarsgestreept spierweefsel en hartspierweefsel maken;
- tijdelijke preparaten van spierweefsel observeren en analyseren;
- vaste preparaten van spier- en botweefsel observeren en analyseren;
- een evaluatiematrix opstellen voor de evaluatie van microscopiepracticum.
Doelgroep
Leerkrachten biologie en natuurwetenschappen 2de graad aso, kso, tso.
Begeleiding
Frank Van Campen – Industrieel Ingenieur; Voorzitter Koninklijk Antwerps Genootschap voor Microfotografie (KAGM); (gepensioneerd; gebruik van microscopie technieken gedurende ca 40 jaar)
Jozef Schoors - Grafische opleiding. Zaakvoerder bureau voor communicatie, reclame en marketing; Secretaris KAGM; (gepensioneerd; actief als erfgoedfotograaf en met onderhoud en herstelling van microscopen)
Leden van de CNO vakgroep biologie.
Praktisch
Cursuscode:
18/BIO/010ADrank en syllabus inbegrepen.
Beperkt aantal deelnemers!
Jouw bijdrage: 55 EUR.
Inlichtingen bij: Miet Oost, 03 265 29 79, miet.oost@uantwerpen.be
Mee te brengen door cursist
Breng een labojas mee.
Datum |
Beginuur |
Einduur |
Locatie |
dinsdag 19 maart 2019 |
13:30u |
16:30u |
Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, gebouw O (parking P2 of P4), microscopiezaal O.314 (3de verdieping) |
Inschrijven voor deze nascholing is niet meer mogelijk. Klik hier voor het huidige nascholingsaanbod.
Duid aan welke cookies je wil toestaan.
Noodzakelijke cookies
Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze noodzakelijke cookies. Daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.
Functionele cookies
Functionele cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden over het algemeen enkel gedefinieerd naar aanleiding van acties die je uitvoert en die je in staat stellen om gebruik te maken van de diensten die wij aanbieden (definitie van je privacyvoorkeuren, connectie, invullen van formulieren, enz.).
Je kan je browser zo configureren dat deze cookies worden geblokkeerd of dat je over deze cookies wordt gewaarschuwd, maar daarna zullen sommige delen van de site niet meer werken.
Analytische cookies
Analytische cookies stellen ons in staat om surfpatronen te meten en te bepalen welke rubrieken van onze website werden bezocht, om gewoontes te meten en onze diensten te verbeteren. Ze laten ons zien welke pagina's het meest en het minst populair zijn en hoe bezoekers zich verplaatsen op de site.
Als je deze cookies niet toestaat, weten we niet wanneer je onze site hebt bezocht en kunnen we de gewoontes ervan niet controleren.