Zoek een nascholing
Je bent hier:   Preventie van leesproblemen: hoe ga je aan de slag met jonge kinderen met een risico op leesmoeilijkheden?

Preventie van leesproblemen: hoe ga je aan de slag met jonge kinderen met een risico op leesmoeilijkheden?

Veel kinderen ontdekken de wereld van de letters moeiteloos en bewegen zich met veel enthousiasme in onze geletterde wereld. Bij een aantal kinderen loopt dat proces heel wat minder vanzelfsprekend. Als onderwijsprofessional heb je soms het gevoel dat er iets niet pluis is. Hoe herken je risicofactoren voor leesproblemen/dyslexie? En belangrijker, hoe ga je samen met deze kinderen op weg?

Programma

Je gaat in op methodieken die je kan inzetten met kleine groepjes kinderen op het niveau van verhoogde zorg. Aan de hand van praktische opdrachten en casussen ontdek je creatieve oefenvormen. Je leert ook van elkaar door ideeën uit te wisselen. Je denkt samen na hoe je dit integreert in de klascontext (brede basiszorg) en hoe je ouders ondersteunt om dit ook thuis toe te passen. Door de interventie duidelijk uit te werken en evaluatiemomenten vast te leggen kan je leerlingen identificeren die intensievere hulp nodig hebben.

In deze nascholing staat de praktijk voorop, maar er wordt voor voldoende onderbouwing gezorgd met een uitgebreide bronnenlijst waarin je je als deelnemer verder kan verdiepen.

Doelstellingen

Na het volgen van de nascholing

  • herken je de signalen die een verhoogd risico vormen voor leesproblemen/dyslexie;
  • zet je met onderbouwde methodieken een interventie op voor kleuters en kinderen van het eerste leerjaar die achterblijven (verhoogde zorg) in de ontwikkeling van beginnende geletterdheid (letterkennis, fonemisch bewustzijn, alfabetisch principe) om ernstige leesproblemen te voorkomen;
  • werk je deze interventie uit met creatieve, speelse en laagdrempelige oefenvormen;
  • integreer je deze interventie in de klascontext (brede basiszorg);
  • betrek je ouders actief bij wat zij voor hun kind thuis kunnen doen aan leesbevorderende activiteiten;
  • identificeer je tijdig de nood aan intensivering van zorg (uitbreiding van zorg) en begeleid je ouders in een vroegtijdig stadium in het zoeken naar gespecialiseerde hulp.

Doelgroep

(Zorg)leerkrachten en zorgcoördinatoren uit het (buitengewoon) kleuteronderwijs en het 1ste leerjaar (buitengewoon) lager onderwijs. Ook pedagogisch begeleiders, CLB-medewerkers, andere onderwijsondersteunende diensten en logopedisten zijn welkom.

Goed om te weten

LAG/211



Contacteer ons

*
*

Contactgevens

E-mail: cno@uantwerpen.be

Tel.: 03 265 29 60

IBAN: BE34 7350 0812 9190

BTW: BE 0257.216.482

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

Stadscampus - De Boogkeers

Boogkeers 5
2000 Antwerpen

 

Privacy - Cookiebeleid